Onderwijs op Velder Veel gezinnen met kinderen betekende ook het organiseren van onderwijs. Mooi om te zien hoe het onderwijs in onze gemeente meteen in de actie-stand kwam.
Het onderwijs voor de kinderen, leerlingen en volwassen was op CNO Velder een groot succes. Op de opvanglocatie was voor het basisonderwijs een paviljoen ingericht als school. Uitgesplitst in een 'klaslokaal’ voor de boven-, midden- en onderbouw.
In Boxtel was het Learning Lab aan de Dr De Brouwerlaan van het Jacob Roelandlyceum de thuisbasis voor het voortgezet onderwijs.
De ontmoetingsruimte en de kantoren, waren het decor voor de NT2 lessen aan volwassenen.
Leerlingen basisonderwijs
21 bevoegde docenten 18 onderwijsassistenten Leerlingen in de leeftijd van 4 tot 13 jaar
Leerlingen voorgezet onderwijs
11 bevoegde docenten 9 onderwijsassistenten Leerlingen in de leeftijd van 12 tot 18 jaar
Cursisten NT2
4 bevoegde docenten 21 vrijwilligers Cursisten in de leeftijd van 15 tot 55 jaar
De aanpak van Speelleercentrum de Oversteek
Jullie kregen het bericht dat er een crisisnoodopvang kwam in Liempde met kinderen en toen?
“Tja, we gingen gewoon aan de slag. In overleg met de gemeente namen we het besluit om het basisonderwijs op de opvanglocatie zelf op touw te zetten, omdat we niet wisten hoeveel kinderen er kwamen. En omdat jonge kinderen in nood, waarmee het even niet gaat op school, nabijheid van ouders nodig hadden. Landgoed Velder lag net weer te ver weg van onze eigen school. Vervolgens hebben we ons netwerk ingezet om meubilair te regelen en tegelijkertijd gingen we aan de slag met de werving van personeel."
Aanpak VO onderwijs
Hoe gingen jullie te werk na het verzoek van de gemeente om onderwijs te verzorgen aan jongeren uit de crisisnoodopvang?
"Er was in ieder geval direct de intentie om hieraan een bijdrage te leveren, als voortgezet onderwijs in Boxtel. Voor ieder kind en iedere jongere is het volgen van onderwijs ongelooflijk belangrijk.
Omdat het jongeren houvast geeft, er is contact met leeftijdgenoten, het geeft een ritme in de dag, je leert weer en je ontwikkelt je en het geeft je het gevoel dat je gezien wordt. Dat is voor ieder mens en zeker voor kinderen en jongeren een basisbehoefte."
Vanessa Boon, projectleider VO onderwijs & Mireille van der Kracht, rector Baanherencollege en Jacob Roelandslyceum

Ina Luichies, coördinator vrijwilligers en NT2 lessen
De aanpak van de NT2 lessen
Was er veel interesse in de Nederlandse les?
“Al snel werd duidelijk dat veel bewoners interesse hadden om Nederlands te leren. Een groot deel van de bewoners is hoog opgeleid en zeer leergierig. Onze prioriteit lag in eerste instantie bij het basis- en voortgezet onderwijs maar al snel zijn we gestart met de taallessen.